Stressade föräldrar leder till ledsna barn

“10 tydliga tecken på att du delar ditt hem med småbarn” är rubriken på en rolig artikel från Härligt hemma (Aftonbladet) och det är nog många som känner igenbarn leksakståg pappa sig och skrattar högt åt väggar som blivit modern konst och tvättmaskiner som är fulla av allt från fjärrkontroll till skor. Dessvärre är det säkerligen också många småbarnsföräldrar som inte ens orkar skratta. Det är nämligen mycket stressigt att bli mamma eller pappa och för vissa går det smärtfritt men så är det inte alltid. Att kombinera dagis med jobb och fritidsaktiviteter med matlagning kan vara mycket svårt, speciellt för de föräldrar som är ensamstående. Hjälp från släkt och vänner kan göra under för de stressade föräldrarna men det finns även saker i hemmet som kan underlätta. Att ha vitvaror som diskmaskin och bra torkskåp kan bli föräldrars räddare i nöden, och vara det som gör att stressen inte tar över. I en artikel från Göteborgs posten har ämnet “stressade föräldrar” lyfts, och de skriver med inriktning på barnen. Det är ju nämligen de som drabbas när föräldrarna inte åker. Så här står det i artikeln:

Den psykiska ohälsan bland barn och unga är ett växande hälsoproblem i Norden. Och en viktig faktor för hur barnen mår är hur föräldrarna mår och har det, men det finns få vetenskapliga studier i ämnet.

Siffrorna som visar att barn till stressade föräldrar oftare mår psykiskt dåligt kommer från en avhandling från Sahlgrenska akademin och vidare i artikeln kan vi läsa om ett värdefullt tips på hur stressen ska hanteras. De rekommenderar att antal timmar per dag ska fördelas mellan olika saker, varpå man får fråga sig hur mycket som går att göra under de timmar utan att man stressar sig och barnen. Det är ett självklart bra råd men samtidigt kan en större fördel vara att nyttja de möjligheter som finns: bra vitvaror med allt från kyl och frys till tvättmaskin, matkasse till hemmet så att ni inte behöver springa iväg till affären hela tiden eller tänka ut olika recept och självklart: planera!