Småbarnsföräldrar och städning

I en artikel här kan vi läsa om hur städvanorna avslöjar hur ett förhållande mår. Märkligt? Mycket, men när man läser så känns det ändå inte så omöjligt. Så här
står det:

Om man grälar om städning i ett förhållande så är det egentligen ett tecken på något helt annat. Det finns alltid en djupare orsak bakom grälet. Bråket om dammtorkning är bara ytan. Man brukar säga ”bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete”. Men detta helvete kan bryta ut just på grund av skitet i hörnen.

Vidare kan vi då läsa hur par som bråkar över saker som disken ,tvätten eller dammsugningen – egentligen är missnöjda med sitt förhållande, vilket blir speciellt tydligt när det kommer till småbarnsföräldrar – eftersom trycket då ökar, med mera stress och mindre tid för varandra.

Att småbarnsföräldrar överlag har det svårt i sina relationer är ingenting som är nytt. Så har det alltid varit och så kommer det mest troligt även att bero. Men det är ingenting som behöver betyda att förhållandet kommer att gå sönder och att det kommer leda till att man gör slut, det är helt enkelt en jobbig period. Denna reklamfilm från Coca Cola visar lite hur det kan vara som småbarnsförälder.

Förvara leksakerna smartLeksaker header

Det finns ju dock saker en kan göra för att underlätta för förhållandet när det är stökigt och barnen skriker efter ens uppmärksamhet. Det är faktiskt så att det blir en stressfaktor när det är rörigt hemma, vilket inte riktigt går att undvika helt när man har barn. Många barn har dessutom mängder av saker, som man inte vill slänga på grund av det sentimentala värdet och dessutom kanske barnet kommer att få en lillasyster eller lillebror som snart kommer ärva leksakerna. Det bästa är att försöka rensa ut det som inte behövs i hemmet, att exempelvis använda sig av magasinering, vilket innebär att du helt enkelt ställer av dina saker i ett förråd och sedan hämtar tillbaka det när du önskar. Mycket enkelt och välbehövligt, för de som bor litet.

Låt städningen bli lek????????????????????????????????????????

Vad man även kan göra, utöver detta, är att tillsammans med barnen städa i hemmet. Det går att göra så att städningen blir en lek, och ingenting som är tråkigt för barnen. Varför inte leka “vem kan plocka ihop flest leksaker på en timma” eller leka Pippi Långstrump, som har många finurliga idéer på hur ett hem kan städas. Försök även ordna så att både mamma och pappa är med, så att det inte alltid blir mamma som städar eller tvärtom, barnen behöver förstå att de vuxna städar tillsammans och att det är trevligt. Den gamla regeln “barn gör som vuxna gör, inte som de säger” lever än.

Oroa dig inte

Ett sista tips är klassikern: oroa dig inte. När man oroar sig och stressar över att det är stökigt mår man bara dåligt, vilket påverkar de runt omkring. Det är bara att acceptera att det under tiden som barnen är små – inte går att ha helt rent 24/7. Men vad gör det? Egentligen?