Skilsmässa drabbar ekonomin hårt

Det är känt att separationer drabbat småbarnsfamiljer hårt. Statistiskt sett är det ofta kvinnan i familjen som drabbas hårdast, eftersom det ofta är hon som har gått ner i arbetstid när man skaffade barn. Som ensamstående kan det bli svårt att få ett lånelöfte från storbankerna, som ofta vill att man ska vara två i ett hushåll med barn.

Huruvida man får lånelöfte skiljer sig mycket från fall till fall. På Bluestep.se kan man kontakta någon av deras rådgivare dom gör en samlad bedömning utifrån ens perspektiv. De har ofta en bredare bild av ens situation och kan bevilja lån även om du har fått nej från en större bank.

Kvinnans ekonomi tar stryk

Ska man som kvinna behöva beräkna de ekonomiska konsekvenserna av att skiljas från sin man, även långt in på 2000-talet? Ja, så ser faktiskt verkligheten ut idag. Förutom hur vardagen ska se ut och hur den framtida relationen med barnens andra förälder kommer se ut, brukar bostadssituationen bli den knivigaste frågan. Speciellt om man bor i en av Sveriges större städer, där det råder bostadsbrist.

Bara i Göteborg skulle det krävas en månadsinkomst på 43 500 kronor för att få ett bolån, skriver Göteborgsposten. I Stockholm har kvinnor över huvud taget inte råd att skilja sig, skriver SvD. Den praktiska vetskapen om detta skapar inte bara stress och problem för den drabbade föräldern som måste hitta nytt boende, det ökar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar visar forskning.

Här finns en video som förklarar varför vissa mindre banker kan säga ja medan större banker säger nej: