Skaffa hund till familjen?

Är det något som många barn drömmer om så är det sin alldeles egna hundvalp – men om man ska utöka familjen med en hund så finns det en hel del saker som man måste tänka på.

????????????????????????????????????????När man ska skaffa hund är det viktigt att vara beredd på vad man faktiskt ger sig in på och inte bara tro att man kan lämna den att uppfostra och rasta sig själv. Att skaffa hund kräver både tid, tålamod och engagemang. Enligt Jordbruksverkets regler så måste en hund rastas minst var sjätte timme dagtid och ju äldre hunden blir desto mer omfattande måste rastningen bli. Dessutom är hundar flockdjur vilket innebär att de inte mår bra om de lämnas ensamma alltför ofta och för länge om dagarna, och i en barnfamilj är det lätt att hunden glöms bort när föräldrar är på jobbet och barnen i skolan. Så om man planerar att skaffa tillökning i familjen i form av en valp är detta något som man bör vara på det klara med.

Att sköta en valp

Att ta hand om en valp kräver tid och tålamod, precis som det gör med vilket barn som helst. Eftersom att även hundar måste uppfostras. Likaså behöver även hundar regelbundna hälso- och tandkontroller, speciellt under valpmånaderna vilket man kan göra hos sollentunadjurklinik.se som är specialiserade på just tama hundar och katter. Men något som man kanske inte visste när det kommer till att ta hand om en hund är att hunden samtidigt tar hand om familjen. Till exempel finns belägg för att en hund i hushållet gör hela familjen mer hälsosam (källa). Dessutom har man även kunnat visa hur hundar kan hjälpa barn med sina studier. I USA är det exempelvis vanligt att hundar finns med barnen på bibliotek och i skolan just i detta syfte och detta är något som man nu börjat med även på Gotland. Där har man nämligen precis tränat upp Sveriges första läxhund som hjälper barnen i grundskolan att lära sig läsa (källa). Och det är faktiskt något som familjen egen hund också kan hjälpa till med – men kanske inte under de första valpåren!