Livspusslet svårare för vissa

I dag skriver vi om “livspusslet”, det som många kämpar med att få ihop i vardagen, med barn, partner och hushåll samtidigt som även jobb, pensionssparande och fritidsaktiviteter ska hinnas med. En stress för många.

I Sydsvenskan kan vi läsa om en familj som nästan körde slut på sig själva, så långt att mamman och pappan faktiskt hade skrivit på skilsmässopapperna och därmed valt att gå skilda vägar, men så i sista stund hittade de ett sätt att få ihop det som många kallar för livspussel, med jobb, familj och fritid.

Ja det kanske ibland kan vara en bra idé att dela upp uppgifterna i hem och hushåll för att systematisera det hela, och inte käbbla om vem som ska göra vad utan ha det på det klara. Kanske kan även det lugna barnen rejält, som ju också behöver förutsägbarhet och tydliga linjer.

Privatekonomin kan behöva hjälp ibland

Något som även det kan vara en stress i familjelivet är ekonomin, privatekonomin och hushållningen. I denna artikel i Göteborgs-Posten kan vi läsa om säkra sätt att spara på via obundet sparkonto, fasträntekonto, skattekonto, premieobligationer, korta räntefonder och amortering av krediter och bolån. För den som står utan lån är det obundna sparkonto en vinnare, trots att räntan är futtig. Sedan kan en familj som behöver lite extra cash i slutet av månaden också ta ett Expresskredit snabblån, för snabba och säkra pengar.

I en artikel i LTZ kan vi vidare läsa att barn ibland är oroliga själva för att pengarna inte ska räcka och det är Rädda Barnen som gjort undersökningen som visar på detta, samt hur barn ser på det samhälle som vi lever i, med en ganska dyster världsbild som resultat från enkäterna. Mycket oro men även stress, mobbing och otrygghet samt avgifter i skolan. Trots skolplikt där skolan teoretiskt sett ska vara avgiftsfri är det alltså ofta inte så, något som kan vara bekymrande nog för barn med smalare ekonomisk frihet än de som har det tryggt på den planhalvan.