Lite genus i leksaksreklamer

”Flickor ska leka med dockor, och pojkar med bilar.” Så har det låtit länge och till stor del låter det så fortfarande. Forskare har nämligen kommit fram till att leksaksreklamen aldrig varit mer könsuppdelad än nu.

496839-autopark

Enligt forskare har marknadsföringen av leksaker aldrig varit mer uppdelad efter kön som den är just nu. Detta konstateras efter att man granskat amerikanska leksakskataloger från 20-talet och framåt. Ett exempel på den könsuppdelning som nu råder i marknadsföringen är att Disneys webbutik delar upp samtliga leksaker antingen ”för pojkar” eller ”för flickor”. En kategori för både pojkar och flickor finns inte överhuvudtaget. Läs mer.

Sverige mer genusmedvetet

Turligt nog ser inte de flesta svenska webbutiker för leksaker ut på det här sättet. Här delar man istället upp leksakerna efter vilken typ av leksak det är och liknande. Ett exempel är Stor&Liten som delar upp efter leksakerna efter varumärken på det här sättet: http://www.storochliten.se/varumarken/fisher-price. De svenska företagen försöker även se till att leksakskatalogerna är mer könsneutrala. Flera år i rad har exempelvis BR-leksaker och Toys ’R’ Us gett ut genusneutrala julkataloger, rapporteras man på svd.se.

Sverige får kritik från andra länder

Trots att marknadsföringen av leksaker är väldigt könsuppdelad, är det i princip bara Sverige och ett fåtal andra länder som jobbar på att förändra detta. Föräldrar från bland annat Frankrike och Danmark har till och med riktat hård kritik mot Sverige försök att göra leksaksbranschen mer könsneutral, skriver DN. I Danmark har man till exempel kallat Sveriges försök ”perversa och löjliga”. I Frankrike har man istället uppmanat folk om att bojkotta de svenska leksaksförsäljarna.

”Vissa har gått så långt att de uppmanar till bojkott av varuhuskedjor och butiker som visar reklam på flickor och pojkar som går utanför de stereotypa ramarna.”