Lär barn att hjälpa till

Att få sina barn att hjälpa till hemma kan vara svårt, men det går – det gäller bara att ta till de allra bästa knepen för att få barnet att sätta igång bara.

stadar-med-sonAtt ha städhjälp eller städa själv är något som många föräldrar med barn i småskoleåldern nog funderar på, det är nämligen just när barnen är små som mycket tid till annat än det som rör dem inte finns att tillgå. Och det är ofta ens hem som får lida för detta i form av utebliven städning. Men visst går det att få barnen att hjälpa till, även små barn kan nämligen städa – och gör dessutom ett bra jobb så länge de hålls motiverade till att utföra sina sysslor. Turligt nog har tidningen Mama sammanställt sina allra bästa knep för att göra just detta.

Så tipsar Mama om hur du engagerar barnen att hjälpa till

  1. Svar på den klassiska frågan ”Varför?” – att svara ”jo, därför” leder ingen vart, se till att du har enkla konkreta svar på varför barnet ska göra just en syssla du ber om.
  2. Vad får barnet ut av städningen? – alla gillar vi att bli belönade, även barn om inte främst barn, se därför till att alltid ha något som gör att barnet också går vinnande ur en situation där den gör något men undvik att muta
  3. Undvik tjat – det får motsatt effekt, se istället till att ha en konsekvens och stå sedan fast vid konsekvensen som sker när barnet inte gör som du säger
  4. Ha tålamod – att få barn att självmant hjälpa till hemma är en distanslöpning inte en spring så var tålmodig och förvänta dig inte 100 procentiga resultat på en gång utan låt det ta tid för sanningen är att det är en vana vi håller på att skapa.
  5. Var en själv förebild – förvänta dig inte att barnen ska göra som du säger om du själv inte gör det, så var alltid det goda exemplet och visa hur man ska göra.
  6. Var alltid tydlig med dina förväntningar – säg rakt ut vad du förväntar få för resultat av en syssla barnet ska göra så att det inte uppstår meningsskiljaktigheter och småbråk över något så onödigt som städning. Visa istället var prylar finns, hur de används och vad som ska göras, det handlar om att lära ut.
  7. Dra nytta av deras intressen – låt barnet hjälpa med något barnet själv gillar som matlagning till exempel.