Låna pengar eller nalla från sparkontot?

Det är inte alltid lätt att skilja på vilka pengar som är big no-no, och vilka pengar som det är okej att ta från. En tydlig skiljelinje mellan vad som är kortsiktigt sparande, långsiktigt sparande och vad som är semesterbudget är mycket viktigt. Tyvärr har inte alla familjer sådan koll på sin ekonomi, och då kan ett extra tillskott behövas.

När det är den där tiden på året, när barnen har fyllt år och semestern har firats, så är det många familjer som riskerar att hamna i bråk på grund av att de behöver hjälp med privatekonomin. Att försöka få ihop detta pussel är svårt för många familjer och man börjar kanske nalla på det långsiktiga sparandet för att få ihop det. Tyvärr är det här en mycket vanlig företeelse. När det börjar nallas på det enda sparkontot man har, så står man där en dag med en oväntat dyr utgift och kan inte betala den.

Tufft med ekonomin

Visst hurrar många föräldrar nu när det nya barnbidraget första gången nådde våra konton. Några hundralappar extra i månaden är förstås väldigt bra, men för många räcker det inte heller. Många barn växer upp med föräldrar som inte får ekonomin att räcka till, vilket resulterar både i skilsmässor och i tråkiga perioder där alla kompisar är på semester medan man själv sitter hemma.
Fler svenskar måste lära sig att skilja mellan vad de olika sparkontona är till för. Men framför allt måste de lära sig att det är absolut förbjudet att nalla på sparkontot. Då riskerar man nämligen att hamna i en situation där man helt enkelt har slut på pengar, och då har man ingen buffert ifall någon oväntad utgift skulle stå för din dörr. Tänk därför på att aldrig nalla på sparkontot, vad du än gör! Såhär ska du tänka kring ditt sparande:

  • Ha två månadslöner på sparkontot. Detta är en säkerhetsbuffert som hjälper dig klara oväntade utgifter som en bilräkning, tandräkning, eller något annat du inte hade väntat dig.
  • Ha ett separat konto för något specifikt du sparar till. Insats till bolån, en ny dator.
  • Ett långsiktigt sparande för dig, till exempel pension.
  • Ett långsiktigt sparande för ditt/dina barn.

Har du inte råd att spara bör du se över din ekonomi en gång till. Finns det abonnemang du kan avsluta? Har du skulder du kan placera på ett och samma ställe? Tyvärr kommer du förmodligen behöva göra avkall på någon utgift som drar mycket pengar.