Inred barnens rum

barn klossarNär det kommer till att inreda barnens rum är det många som anser att man ska lyssna främst på barnet och dennes åsikter om hur det ska se ut och inte endast följa sina egna åsikter och tycket – men det gäller även att tänka på framtiden.

Att inreda barnens rum kan vara svårt, men egentligen behöver man inte göra det krångligare än vad det egentligen är – det viktigaste när man inredeer är att tänka på att inredningen ska passa barnet under flera år och över flera åldrar. Så när man klickar in sig på till exempel folkhemmet.com för att handla inredning kan det vara bra att redan från början handa en ordentlig säng och garderob som passar för såväl en 4 åring som en 14 åring och inte bara möbler anpassade för förskolebarn – då kommer man behöva göra om inredningen inom ett par år igen, och det är inte speciellt kostnadseffektivt.

Vilka färger ska man välja?

  • Färg: Är man osäker på vilka färger som man ska måla eller tapetera i sitt barns rum går det lika bra att dekorera väggarna utan att egentligen ändra något. Till exempel tipsar författaren till boken ”Fixa barnrummet” Lotta Axelsson att man istället kan hänga upp ett dekorativt snöre som man sedan kan fästa barnets tekningar i exempelvis för att piffa till rummet (källa). Vill man däremot måla om är den genomgående trenden just nu att faktiskt måla eller tapetsera vuxnare färger där endast en vägg är färgsprakande och de övriga är mer neurala. Med andra ord håller man på att frångå de klassiska barnrummen i pastellfärger mer och mer, istället så ligger fokus på ordning och reda med öppna ytor och smart förvaring (källa).
  • Lyssna: Man ska inte glömma att ett barn oavsett ålder fortfarande är en individ, vilket gör det ytterst viktigt att ta med barnets åsikt när det kommer till inredningen av dennes rum. Enligt Isabelle McAllister som är inredare och programledare för programserien ”Fixa rummet” vill barn känna att deras sov- eller lekrum faktiskt är bara deras och ger dem en känsla av att de också bor i hemmet och är viktiga (källa).

Så när ni sätter igång med renoveringen och inredningen av barnens rum – passa på att rådfråga om vilket färgval ni ska göra och även vilken säng, garderob och vilket skrivbord som barnet vill ha, det är ju faktiskt först och främst deras rum!