Förskolor får allt sämre ekonomi

Att förskolor runtom i landet har det knapert är kanske ingen jätteöverraskande nyhet. Man blir tvungen att ta emot fler barn än vad man egentligen tänkt, man sparar in på materiel, mat och servicetjänster. Trots att många förskolor och pedagoger gör ett enormt bra jobb har de inte förutsättningarna för att leda förskoleverksamheten i den riktning som de skulle önska.

Sydsvenskan skrev för ett tag sen om besparingar på en förskola i Bjärred som väckte stor uppmärksamhet. Deras besparingar gick så pass långt att förskolans pedagoger kände sig tvungna att skicka ut mejl till barnens föräldrar och be om materiel som papper, pennor och leksaker. Skälet var att förskolan hade infört inköpsstopp på förbrukningsvaror, vilket skulle bespara dem 1,8 miljoner kronor.

904999-kids-doing-math-exercises-with-momDet finns fler exempel på liknande besparingar och inköpsstopp. Enligt Göteborgsposten behövde en förskola i Askim spara in sju miljoner kronor och slutade att köpa in frukt till barnen på grund av detta. Varken förskolans pedagoger eller barnens föräldrar är särskilt nöjda med sådana köpstopp, men pedagogerna kan inte påverka det.

Ett annat exempel är de förskolor i Linköping där man har upptäckt att städrutinerna brister. Hade förskolorna haft bättre ekonomi kanske man hade kunnat anlita en städfirma som städade förskolan ordentligt varje kväll.

De flesta pedagogerna på förskolor inser att alla föräldrar inte har råd att köpa egen frukt, eget mellanmål och en massa material till sina barn. Avgiften för att ha sitt barn på en förskola borde räcka, tycker många. Ett alternativ som skulle underlätta för förskolor som ägs av privata bolag och bekostar varor och tjänster själva är att minska sina ledtider mellan inköp och den tidpunkt då de får in mer pengar. Man kan betala med kort hos Billhop.se och på det sättet förlänga betaltiden.

Men för att få en sann bild av hur förskolorna i Sverige egentligen ligger till ekonomiskt bör man också göra fler undersökningar och nyhetsrapporteringar som hjälper till att säkerställa kvaliteten hos förskolor nu och inför framtiden.

Här är en videoenkät om förskolans kvalitet som Lärarnas Nyheter gjorde för några år sedan: