Födelsedag på förskolan

Att fira sin födelsedag på förskolan är något som många barn får lov att göra eftersom den kanske infaller mitt i veckan och kalaset hemma kanske inte är förrän till helgen – men som tur är, är det många förskolor som även firar med ett litet kalas på födelsedagen direkt med kompisarna på hela förskolan.

ballonger fest kalasNär man ska välja vem som ska komma eller inte komma på firande av ett barns födelsedag kan vara ett riktigt gissel. Och precis som Magdalena Ribbing skriver i sin etikettspalt hos Dagens Nyheter, ska man se till att antingen bjuda alla barn eller dela upp dem som flickor och pojkar. Vad man dock absolut inte ska göra är att välja ut vissa som får komma och andra som inte är välkomna, det är mobbing. Men tur är då att vissa förskolor även erbjuder föräldrar valet att hålla kalaset på förskolan, då kan alla komma och allt föräldrarna behöver göra är att stå för kostnaden av vad man bjuder barnet att äta. Kom dock ihåg att kombinationen födelsedagstårta barn och lek är en kombination med höga sockernivåer och mycket stim och stoj – vill man så går det att fira födelsedag utan socker, det är kalaset som femåriga Sofie hade ett bra bevis på!

Kalas utan socker

När Sofie fyllde fem och skulle ha kalas serverade pappa Jonas en meny helt och hållet sockerfri, och då var det bara föräldrarna som reagerade, skriver Aftonbladet. Vilket är precis vad man också kan göra på förskolorna, något som vissa redan lagt fokus på. Till exempel skriver Sveriges Radio om hur förskolan Minimalen plockat bort glassen som traditionellt serveras när något av förskolebarnen fyller år, och detta för att vi svenskar äter så mycket godis. Per år äter vi hela 18 kilo godis – så att avstå från socker och snask när barnen på en förskola firar födelsedag är nog inte så dumt i alla fall!