Fler skilsmässor för småbarnsföräldrar

Två av fem barnfamiljer där föräldrarna separerar har ett barn som är yngre än fyra år i hemmet. Därefter faller separationstalen raskt. Det kan vara värt att hålla i minnet när ett inferno av kissblöjor, nappflaskor och vällingpulver rubbar den tänkta familjelyckan; stormen brukar bedarra.

Så står det i en artikel från Allt för Föräldrar vilken hämtar information från en undersökning från Statiska Centralbyrån (SCB). Och som de skriver i artikeln är det här en bra sak att ha i åtanke när det är tungt i förhållandet. Att  vara kär, flytta ihop och sedan få barn är någonting fantastiskt, kanske till och med

barn meningen med livet? Men när barnen är unga kräver de mycket uppmärksamhet, så pass mycket att ens partner kanske glöms bort. Som småbarnsförälder gäller det att prioritera sin kärlek också, även om barnet tar mycket tid.

Ibland spelar det dock ingen roll om man prioritera sin partner eller inte – eller om man ens har barn. Skilsmässan kan komma ändå. En skilsmässa är någonting otroligt jobbigt för alla inblandade (barn, vänner med mera) och även fast en strävar efter att ha en lugn skilsmässa (eller separation) är gränsen mellan hat och kärlek ganska nära. En god sak när det nalkas skilsmässa är att ta hjälp av en jurist (exempelvis Familjens Jurist) så att alla inköp delas upp ordentligt och lika. Dessutom kan det vara bra att se över så att vårdnaden om barnen blir lyckad, eftersom en vårdnadstvist alltid ska undvikas så mycket som möjligt. Det är även bra att prata med någon om separationen eller skilsmässan. I en artikel här, från Svenska Dagbladet, har man en chatt om om “livet efter skilsmässa”. Då har familjerådgivaren Helena Ahlström chattat med läsarna för att svara på hur man ska hantera relationer efter skilsmässan och den som genomgår en skilsmässa kommer absolut känna igen sig i en eller flera av situationerna. Mycket lönsam läsning med andra ord.