Kronprinsessan Estelle började i augusti 2014 på förskola. Vissa blir kanske förvånade över att höra att det rör sig om en ur och skur-förskola med könsneutral inriktning.
Två och ett halvt år gammal började prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland, på förskolan Äventyret i Djursholm. Anledningen till att kronprinsessan Victoria och hennes make Daniel Westling valde just denna förskola var att de hade hört mycket gott om den från bekanta.
Med tanke på att kungahuset har sina starkaste supporters bland konservativa är det ett och annat som förvånar när det gäller kronprinsessparets val av förskola. För det första rör det sig om en ur och skur-förskola, där man tillämpar en pedagogik som utarbetats av Friluftsfrämjandet. Men det finns också annat som kanske kan få en och annan rojalist på Östermalm och i Vellinge att ställa sig en aning frågande. Dit hör att man valt en förskola som erbjuder en könsneutral miljö, och som certifierats med Grön flagg, ett märke som indikerar att man arbetar med hållbar utveckling.
Mindre förvånande, oavsett var man står politiskt, är att förskolan har små barngrupper, och utbildade pedagoger. Alla som har barn i förskoleåldern skulle nog önska att detsamma gällde på just deras barns förskola, men i verkligheten är det inte alltid så.
Vad är ur och skur?
Att kronprinsessparet väljer en ur och skur-förskola är egentligen inte så konstigt. Kungafamiljen har ett stort intresse för friluftsliv. Det är faktiskt organisationen Friluftsfrämjandet som står bakom denna pedagogiska idé. Det går att driva både förskolor och vanliga skolor enligt ur och skur-principen, men vanligast är förskolorna.
I korthet handlar pedagogiken om att vara ute så mycket som möjligt, även när det regnar och blåser. Barn i förskoleåldern är nyfikna på världen omkring dem, och ur och skur är ett bra sätt att ta till vara denna nyfikenhet.
Faktum är att ur och skur har förespråkats i en ledare i Dagens industri.