Dyra barnkalas allt vanligare

Alla som har barn vet att de förmodligen måste anordna ett barnkalas i alla fall en gång om året. Barnkalaset har blivit allt dyrare att arrangera, vilket lett till en oerhörd hets.

1518655-carnival-decoration

För några veckor sedan blev många förvånade när det rapporterades om en brittisk femåring vars föräldrar fick en faktura för att barnet inte medverkat på en klasskompis födelsedagskalas. Detta rapporterades bland annat av Metro. Femåringens föräldrar hade tidigare tackat ja, men insåg att de var dubbelbokade och att sonen därför inte kunde gå. De missade sedan att meddela att han inte kunde komma. Efter detta fick de en räkning på 200 kronor från kalasbarnets mamma och kostnaden ska ha berott på att femåringen ”uteblivit från kalaset”. Femåringens pappa vägrar att betala fakturan och därför ska kalasmamman dra honom inför domstol.

Dyra kalas utesluter barn

Man kan tycka att det verkar konstigt att barn som inte kommer på ett kalas ska bli skyldiga värden eller värdinnan pengar. Men nuförtiden är det väldigt vanligt att ha kalas på någon typ av ”lekland” där det kostar en rejäl slant extra för varje person som ska komma. De dyra kalasen på leklanden innebär inte bara kostnader för de som inte dyker upp, utan de gör även att de familjer och barn som inte har råd med så påkostade kalas, känner sig utanför. Många barn i familjer som inte har dessa typer av resurser väljer till och med att tacka nej till kalas för att de inte kan bjuda igen på samma sätt, säger forskare till Svenska Dagbladet.

Ordna ett enklare kalas

För att ta stopp på den här oroande trenden, kan det därför vara bäst att skippa de påkostade kalasen och satsa på något enklare. Trots allt har barnen inte så höga krav. Det kan räcka med att man pyntar lite fint hemma med ballonger och fina bordsdekorationer, bjuder in ett par av barnets vänner och anordnar några enkla lekar. Många väljer att ha kalasen på lekland för att det är omständligt att ha det hemma. Men väljer man exempelvis att ha kalaset klockan 14-16, då det varken är lunch eller middagstid, behöver man inte rådda med någon mat utan enbart bjuda på fika. Läs mer.