Så fort det slår om till höst betyder detta endast en enda sak för småbarnsfamiljer: förkylningstider – och då finns en hel del saker att tänka på, som exempelvis när det är okej att gå till förskolan trots rinnande näsa och när barnet bör stanna hemma.
Vab, en förkortning som alla föräldrar med barn i förskoleåldern känner väl igen men som för icke-föräldern inte betyder någonting alls. Ordet vab eller verbet vabba innebär nämligen vård av sjukt barn och det är något som sker minst ett par gånger om året – speciellt under höst och vinter samt vid växlingen av årstiderna då det är svårt att på vädret avgöra vad som är rätt klädsel för att undvika förkylningar och annat. Därför är det nog inte så konstigt att de flesta föräldrar är väl bekanta med Vårdguidens hemsida eller kan barnsjukhusens korridorer som sin egen bakficka. Vad som däremot är lite svårt som förälder att avgöra är när barnet faktiskt är friskt nog att gå till förskolan, och när det kanske är dags att bädda ner barnet i sängen – men det har förskolepersonalen koll på.
Då ska barnet vara hemma från förskolan
Tumregeln för när ett barn inte ska vistas på förskolan bland andra barn är när barnet har feber som stiger över 38 grader, men det finns även stunder då feber inte är ett symptom då barnet i alla fall bör stanna hemma – och det är just under höst och vinter då vintersjukan sprids. Och då gäller det att vara snabb. Enligt barnläkaren Erik Qvist så smittar denna typ av sjukdomar ofta innan symptomen riktigt brutit ut i fullo, vilket är det problematiska med just virus, skriver tidningen svenska YLE. Men när man alltså märker av minsta lilla så är det vid denna tidpunkt som man ska hålla barnen hemma, och då kan man behandla med receptfria läkemedel för att lindra sjukdomens omfång. På till exempel apotekssajten www.apomera.se kan man beställa hem såväl värktabletter som vätskeersättning och annat smart som kan tänkas behövas under stundande förkylningstider, så om man ännu inte har medicinskåpet fullt av nässprejer och liniment kan det vara dags att shoppa loss inom kort – du kan nämligen lyckas hålla dina barn friska hel och hållet om du börjar vid första symptomen såsom en rinnande näsa eller ett par röda ögon!
Så håller du ditt barn friskt
Ja, tro det eller ej men det går att hålla sitt barn friskt även i influensatider – och det med enkla medel menar Mikael Nilsson som arbetar som överläkare på infektionskliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad. Till Expressen säger han att det kanske inte finns några genvägar förbi en förkylning, men att den i alla fall går att lindra och undvika så långt det går och det är genom att hålla god hygien. Något så enkelt som att tvätta händerna med tvål och vatten gör att man kommer långt, speciellt om man kompletterar med handsprit, och undviker närkontakt med andra människor för att minska att smitta eller bli smittad – vilket betyder stanna hemma från förskolan!